Door de Corona-maatregelen zitten we allemaal noodgedwongen dichter op elkaar waardoor het risico op spanningen groter wordt. Het zou fijn zijn als iedereen in zijn of haar eigen straat een beetje op gezinnen let waar die spanningen hoog kunnen oplopen, om verdere ontsporing te helpen voorkomen.

Hoe kunnen we als buren elkaar helpen?

  • We kunnen als buren een luisterend oor bieden als we denken dat er sprake is van een stressvolle situatie in een gezin in onze straat. Dat kan via Skype, Facetime, WhatsApp, of andere media, waarbij je elkaar kunt zien. Kijk en luister naar wat buren je vertellen, vraag naar de gevolgen van deze coronacrisis voor het gezin. Laat merken dat er aan ze gedacht wordt, dat ze er niet alleen voor staan en dat er ook hulp mogelijk is.
  • Je kunt ook een wandelafspraak maken op een bepaalde plek en dan al lopend een gesprek voeren. Met anderhalve meter tussen jou en de ander. (Deze tip geldt alleen zolang de Corona-maatregelen niet zijn opgeschroefd).
  • Je kunt altijd ook vragen of je iets kunt doen om het gezin even te ontlasten, bijvoorbeeld door met een van de ouders een wandeling te maken of door de kinderen even mee te nemen naar buiten.

Wat kunnen we als buren doen bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling?

  • Je zorgen maken om een kind, volwassene of ouder in jouw straat is niet fijn. Helemaal niet als die zorgen gaan over huiselijk geweld. Maar juist jij kunt iets doen. Kijk naar de signalen waar je op kunt letten (zie ook: www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl), praat erover en vraag om hulp.
  • Vermoed je dat er in jouw straat sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling, of ben je zelf slachtoffer van huiselijk geweld, dan kan je voor een luisterend oor en advies contact opnemen met Veilig Thuis: 0800-2000 of (035) 6991100 (www.veiligthuis.nl). Dit mag ook als je twijfelt.
  • Bij acuut gevaar bel je altijd de politie op 112.